Rykten om begränsad sjukersättning

Det finns ett rykte om begränsad sjukersättning. Det säger att det inte finns något annat land som har det. Eftersom jag inte tycker om rykten som alltid börjar med ”jag tror” och slutar med ”jag vet” måste jag hjälpa till att kväva det.

Jag vet två länder som har det. Ett land är jag 100% säker på och ett land är jag 1000 % säker på. Vi tar det som jag är 1000% säker på 😉

Landet heter Tyskland och jag vet det för att jag är en del i den processen. Får man sjukersättning här i Sverige får man ansöka om det i sitt hemland också.

För att förhindra att nästa rykte ser dagens ljus vill jag bara tala om att försäkringskassan drar det beloppet jag får från Tyskland från min ersättning.
Det är alltså inte så att jag tjänar på det utan det är försäkringskassan som tjänar på det!

Så länge jag kan minnas har det funnits begränsad sjukersättning och permanent sjukersättning i Tyskland, fast det kallas sjukpension (det har det också gjort så länge jag kan minnas).

Skillnaden mellan det svenska systemet och det tyska systemet är:

Läkarens intyg och uttalanden tas på allvar.
Man kallas till myndighetens läkare också som kallas förtroendeläkare när din sak prövas.

Ingen skulle gå med på att några ”imaginära” läkare (som ingen vet om de finns) eller t.o.m. handläggare bedömmer en sjuk människa.

Det är ju trots allt lika dumt som om du ber din granne som inte har nån aning om bilar att granska din bil för att tala om hur mycket den är värd.

Jag undviker att jämföra länder med varandra för det finns inget bra och inget dåligt land men rätt får vara rätt och jag kan inte acceptera ett rykte som är lögn.

7 svar

 1. Nu får jag ju läsa hos dig också;-) Verkar väldigt bra hittills!

  Gilla

 2. Ja det är ju lite skillnad på att gå efter vad andra läkare skrivit, och nonchalera en diagnos helt, som det görs här. Svenska system är bra på att dra av all möjlig inkomst du kan få från andra håll, för vi ska vara så fattiga som möjligt här.

  Gilla

 3. Hej Jenny,
  ja, vi har ju lärt oss nu de sista två åren att man blir mirakulöst frisk p.g.a. fattigdom.
  Då kan vi stänga sjukhus och läkarmottagningar också. Tänk hur mycket pengar staten kan spara då för att höja bonus, avgångsvederlag och pensioner till politikerna istället.

  När det gäller försäkringskassan och a-kassan hänvisas hela tiden på att det är ju medborgarnas skattepengar 😯 Javisst – det är ju där det ska hamna.

  När det gäller bonusar är det också skattepengar och dessutom pensionspengar men där är det inte prat om att det är medborgarnas skattepengar. ❓

  Man mår illa om man bara tänka på det.

  Gilla

 4. […] Detta är säkert sant, men det är också sant att det säkert finns andra typer av ersättningar som i dessa lägen tar vid som motsvarar vår (tidigare) tidsbegränsade sjukersättning som nu tagits bort som alternativ. Du kan t ex läsa om ett land här. […]

  Gilla

 5. […] och menar han då att det inte finns nån sjukersättning där? Det låter väl så men är helt fel. Jag skrev om det tidigare. Så här ser det ut i Tyskland. […]

  Gilla

 6. Synd att beloppet från tyskland dras från den svenska sjukkassan. Skulle det vara lika dant om man bodde i tyskland

  Gilla

  1. Det är en bra fråga som jag får återkomma till. Jag vet faktiskt inte.
   Ärligt talat är det o.k. för mig att de gör så, jag är inte så girig som ”de där uppe” 😉

   Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: