Det börjar bubbla…

Det börjar bubbla under ytan.

Idag är det en F-kassans jurist som har bytt sida och börjat hjälpa de sjuka som blev utförsäkrade.

Igår fylldes tidningarna med rubriker om hot mot Försakringskassan, om människor som är desperata, skada sig själva, vill ta sitt liv (och det finns redan några som har gjort det) eller som ger sig på handläggarna.
Vem har ansvar för den utvecklingen och vem tänker agera i den frågan?

Det är förstås inte bra att ge sig på handläggarna men det är som det är. De ansvariga minister/politiker svarar inte på mail, syns inte i media, har inget att säga och handläggarna får dra lasset.
Ett bra intyg för ett land och de styrande politiker.

Men är man förtvivlad, desperat, utförsäkrad från Försäkringskassan och ändå sjuk, bortplockad av arbetsförmedlingen för att man är för sjuk och utan hjälp från socialen för att man inte kan söka jobb….

… och får man sälja allt man har skaffat sig ”genom arbete!” för att man var så fräck att bli sjuk, då har man ingenting att förlora.

Alltså är det inte konstigt eller förvånande om brotten och misshandel ökar och barn hamnar i hemska levnadssituationer.

Men inte nog med det, det är studenter, pensionärer och arbetslösa som drabbas hårt också.
Fast om man läser vad som skrivs nu så börjar den sociala oron som råder bubbla. Det bubblar under ytan…

… och det är ingenting som politikerna kan hoppas på att det lugnar ner sig med tiden, dagligen blir det fler som blir sjuka och även en del av dem blir inte friska igen eller får vänta på en operation i flera månader.

4 svar

 1. Ja jag förstår de som hotar, eller får fnatt. Eller känner sig totalt överkörda. Jag sitter ju o väntar på det själv -överkördkänslan. Jag är inte ju inte sjuk nog för sjukskrivning, det tycker jag inte ens själv, men AF anser ju inte att jag är arbetsför, så det är en låååång uppförbacke framöver… Kram o ha en fin vecka som kommer!

  Gilla

 2. Jag hoppas verkligen att det snart inte bara bubblar, utan kokar över också! Lotta Gröning på AB verkar ta detta på allvar. Hoppas hon tar tag i detta och gör en riktig serie av det här, à la ”alla mördade kvinnor”.

  Lyssnade precis på partiledardebatten på TV. Saknade fokus på sjukas situation. De talar om att unga har det ”allra värst” på arbetsmarknaden, men sanningen är att statistiken visar att sjuka har det många gånger värre att få jobb. Självklart är det hemskt att vi har den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa, men om de nu skall friskförklara alla sjuka, vad har vi för chanser då???
  Kram

  Gilla

 3. Det kanske den mänskliga sidan som kommer trots allt fram hos handläggarna.
  Kan inte vara lätt för de att neka när de innerst inne vet att det är fel.

  Gilla

 4. @Fotonissa
  Det är också en av dessa vansinnessituationer. Hur kan en myndighet ”tycker” att du kan jobba och en annan att du inte kan?
  Den som säger att du inte kan är den som ska hjälpa till att hitta ett jobb.
  Var är logiken där? Om inte der är sjukt vet jag inte vad det kan vara.

  @Ingela
  De vill helt enkelt få ner ”ohälsotalen” och det enda som gäller är statistiken. FK håller på med en utrensningsaktion istället för att ställa frågan: Varför finns det och varför är så många sjuka i det här landet.
  Man får ju börja med huvudet och inte med svansen.

  @Antonia
  Handläggarna har nog inget val. Vill de har kvar jobbet får de göra som ”de där uppe” säger och en del av handläggarna har sina alldeles egna bedömningssätt som är ännu hårdare än det som står på pappret.
  Att många surfar runt på jobbsidor visar att många skulle vilja lämna det jobbet.
  Å andra sidan hade det varit intressant att prata med Fk-personal som har blivit sjuk p.g.a. deras arbetssituation.

  Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: