Hur dumma är sjuka egentligen?

Försöker verkligen att bromsa mig när det gäller Fk, alliansen och Husmark men hur jag än försöker så kokar det över efter ett tag.

Den här sista artikeln i Aftonbladet ”Regeringen har lyssnat på de sjuka” retar mig så in i vassen att jag …. helst inte skriver vad jag tänker.

Regeringen har inte lyssnat på de sjuka, de har tagit steg två i utförsäkringsfrågan. Det är allt.
Förra året hörde vi att ”ingen kommer att ramla mellan stolarna”
För några veckor sedan ”vi vet att en del ramlar mellan stolarna”

Men nu, nu ska alla som är för sjuka för att jobba gå en introduktionskurs på Arbetsförmedlingen och därefter gäller rehabilitering med sikte mot arbetslivet, kortare arbetspraktik, jobb med lönebidrag, jobb på Samhall, bland annat. Ersättningen blir lägre än socialbidrag för de flesta.
Hyran blir nog svårt att betala och har du hus – sälj det!

Jag har några funderingar:

Om man nu inte klarar av regeringens ”stöd, hjälp och rehabilitering” ska man ha rätt till sjukpenning igen, säger ministern.

Har man rätt till andra försäkringar igen som man har haft innan och som är kopplade till försäkringskassans beslut?

Vilken inkomst räknas sedan. Den som man hade innan man fick gå introduktionskursen eller är man nollad?

Vem tar ansvaret för eventuella försämringar av de sjuka? Vem har ansvaret för följderna och har man rätt till ersättning för sveda och värk?

Jag antar att man är nollad, andra försäkringar är ett minne blott och rätt till sveda och värk om man blir mycket sämre? Det tror du väl inte.
Om läkarna intyger ingen arbetsförmåga och regeringen tror sig kunna bota sjukdom med arbetsinsats för man skylla sig själva om man hamnar på sjukhus eller hur?

11 svar

 1. ”alla som är för sjuka för att jobba gå en introduktionskurs på Arbetsförmedlingen och därefter gäller rehabilitering med sikte mot arbetslivet”

  Ja vad säger man 😦 ALLA SOM ÄR FÖR SJUKA FÖR ATT JOBBA SKALL UT I ARBETSLIVET! Vilket ordvrängeri! Likadant med oppositionen som som alla andra i riksdagen anser att sjuka inte skall ha rätt till rättshjälp samt från början stödjer utsorteringskedjan! MEN stödjer sjuka och svaga ja, jajjamensan DET gör man! Säger dom!

  Lögn och förbannad dikt, ordvrängerier, politik kallas det väl!

  MvhME/Mats

  Gilla

 2. Iof – så länge man är sjukskriven med ersättning, eller inskriven hos AF, eller arbetar, nollas man inte. Går man till AF samma dag sjukpenningen upphör _borde_ man inte utförsäkras, utan behålla sin SGI. (står lite på FK’s hemsida om SGI för arbetslösa etc).
  Min fråga är – vem hos AF/FK ska bedöma att man inte klarar av deras ”insatser” så man kan ansöka om att få tillbaka sin sjukpenning? Och arbete hos Samhall – tillåt mig skratta! Det är klart fördummande, och de uppgifter som _inte_ är fördummande övervärderas. Ex; alla med funktionsnedsättning klarar av Samhalls tvätteri enligt Samhall. Jovisst. 1. arbetet är bitvis stressigt när det är mycket tvätt, 2. lokalerna är inte anpassade för rörelsehindrade (trångt, icke höj/sänkbara bord ex) 3. samordnaren menar att man får jobba i sin egen takt men det stämmer inte alls eftersom man jobbar i team, två och två, eller tre och tre. Alltså är man beroende av varandra 4. oavsett om man sitter eller står kräver det viss fysiskt styrka och stabilitet för att orka stryka, vika och mangla tvätt 4-8 timmar per dag… Nåja, några tankar (eftersom jag ändå gjort arbetsförmågebedömning) bara.

  Gilla

  1. Många som har varit långtidssjuka har inte rätt till a-kassa längre, oavsett om de har jobbet kvar eller ej.

   Blir du utförsäkrad ska du infinna dig på din arbetsplats. Jag undrar vad cheferna ska göra då? och jag har ingen aning vad som händer sedan.

   Men om du är utföräkrad och dyker upp på arbetsförmedlingen har du inget jobb, ingen a-kassa och utkastat ur sjukförsäkringen. Vad är din SGI då? ifall du får sjukpenning/ersättning tillbaka?

   Ska du gå introduktionskursen förlorar du arbetsgivarförsäkringar och sjukpenning/ersättning. Skulle det visar sig att du inte klarar av att jobba (som läkarna redan har konstaterat) får du tillbaka din sjukpenning. Vilken, den du hade? Vad händer med arbetsgivarförsäkringar, börjar de betalar igen? Det kan jag inte tro.

   Det här är kaos helt enkelt. De kan inte ens se de olika situationer och möjliga ersättningsformer många har. Politiker verkar vara odugliga för ett vanligt Svensson-liv men koka ihop en soppa som ingen får ner.

   Gilla

 3. Idag har Samhall vinstkrav på sig, så idag är den skyddade verkstaden, vilket var tanken, ett minne blott!

  Af har iofs möjlighet att skicka folk till rehabutvärderingar, men till sist är det fk som beslutar! för min del struntade fk i både läkarintyg och rehab-expertis!

  Gilla

  1. Ja, det är politik i ett nötskal.
   Vi erbjuder – skriver dem – undantag människor som ligger på sjukhus eller vårdas i hemmet!

   Varför står där ”erbjuder”. Det måste ju vara ”kräver” istället. De går ut ifrån att vi hjärndöda eller hur ska man förklara det annars?

   Samhall uppfattar jag också som straffanstalt. Sök på ordet och du har din skräckhistoria före läggdags.

   Gilla

 4. Kristallina; visst är det kaos! men som sagt- om du har sjukpenning nu och blir nekad fortsatt sjukpenning och då går tillbaka till arbete ELLER anmäler dig som arbetssökande första pengafria dagen förlorar du inte din SGI, dvs blir inte utförsäkrad egentligen. Du får visserligen inte någon ersättning (akassa) men du behåller din SGI ifall du skulle bli sjukskriven igen, i framtiden. 🙂 Jag har ju min SGI kvar fastän jag är arbetssökande nu.
  Problemet är väl dock att de flesta som blir nekade fortsatt sjukpenning inte kommer kunna gå tillbaka till ett jobb (har inte det kvar i och med de nya reglerna) eller kommer kunna stå till arbetsmarkandens förfogande- och då har de inte ens rätt till pengar från Soc. 😛

  Gilla

 5. Jag kan bara säga att är man inte snurrig redan så blir man det av politiken ni beskriver här. Det är som en massa lösa trådar som fladdrar omkring med knappast någon konsekvens eller logik. Att fånga upp dessa och förstå reglerna tror jag knappast Husmark själv klarar ut.
  Kram

  Gilla

 6. Det har Husmark bevisat flera gånger. Hon har ingen aning vad som gäller. Skrämmande är det.

  Gilla

 7. Så har jag startat upp denna sidan för att mot Olle i Grind när det gäller sjuka som ”friskförklaras” och tvingas in i Jobb och Utvecklingsgarantin,
  Eller som jag kallar den:
  Slav och Avvecklingsgarantin!

  Sidan här:

  ”Jobb och Utvecklingsgaranterade – Arbetsmarknadspolitik?”
  http://www.jobbochutvecklingsgaranterade.ning.com

  Så om man inte kan stoppa slavskeppen via Försäkringskassan så får man göra det via Arbetsförmedlingen. Mota Olle i Grind alltså.
  Skriv på min namninsamling!
  Littorin behöver uppdateras!

  Linda Åberg, Höga Kusten Poeten.

  Gilla

 8. Alla vi som har tidsbegränsad sjukersättning är nollade avseende SGI, så vi får vackert vara utan pengar skulle jag tro, om vi inte klarar Introduktionskursen…

  Bekvämt sätt att få bort oss från statistiken. Ursäkta, men jag är …. ja, bäst att inte skriva det.

  Gilla

  1. Exakt så är det Piia-Liisa och jag är precis lika ”det du inte vill skriva” som du.

   Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: