FK, JO, hot och utfrågning

Oj, det var mycket på en gång 😉

Det var mycket FK snack ikväll bland alla nyheterna.

JO hade att berätta att anmälningarna gällande FK bara ökar. Exemplet var en kvinna som fick vänta på sitt beslut i 5 månader. Hon fick sälja allt hon ägde, tömma kontot och även barnets sparade pengar fick gå åt innan hon fick socialbidrag.

Medan människor far illa av alla konstiga sjukskrivningsregler, tolkningsproblem och handläggare som inte hinner med, ägde en öppen utfrågning om sista steget i utförsäkringen rum igår.
Den ansvariga ministern Cristina Husmark Pehrsson valde att inte vara närvarande!
Vilket ansvar har hon egentligen? Det är inte ansvar för politikens konsekvenser utan…? att politiska beslut genomförs.

Jag tyckte det var snarare en öppen talartid för regeringen men, men…. en och annan fick säga sitt.

Läs mera hos Ett hjärta Rött

Veronika Palm säger att I ett rödgrönt samarbete är ingen försäkringslös  
Jag har läst motionen och är väldigt tveksam 🙄

Hot mot försäkringskassan ökar också i rasande fart. Det kan man givetvis inte godkänna men vad hade man väntat sig av så många sjuka, förtvivlade och desperata människor. Existensångest är en av de värsta saker man kan drabbas av.
Varför det? Ju, vi är faktiskt människor men förhåller oss precis som djur när hetsjakten börjar.

10 svar

 1. Mm, ta Palm med en nypa salt, hon vill nog väl men inom socialdemokratin är det betongrövarna som i slutänden styr och dom vill definitivt nåt annat.

  Bara konstruktionen med tidsbegränsade sjukbidraf var djävulsk och en kalkylerad förberedelse för utförsäkringarna som skulle komma, ett sätt att sortera i omgångar för fk. Jag ger mig f-n på att karenstiden på SGI:n var uträknad med tanke på att många utförsäkrade samtidigt skulle komma att bli utsparkade från sina jobb och alltså skulle nollas för säkerhets skull.

  Gilla

  1. Precis, det tror jag också. Både det om Palm och om SGI´n.
   Hur man än vrider och vänder sig, så har man….. ingen chans.

   Gilla

 2. Instämmer med Anonym och kan ju tillägga att det faktiskt var S (tillsammans med övriga riksdagspartier, förutom Fp, om jag minns rätt, som då var emot det, riktigt tragikomiskt faktiskt) som infört utförsäkringskedjan! Men Palm ska ju ha en eloge iaf för att hon som en av fyra S riksdagsledamöter (om det nu inte var fler undsertecknare av de ENDA tre lr fyra reservationer mot beslutet att avslå sjukas rätt till juridisk hjälp!
  Missade större delen av utfrågningen, men såg och hörde en av alliansens politiker (minns inte namnet, men han hade välansatt delat skägg) som uppfunnit ett nytt ord ”Omförsäkring” INGEN skulle naturligtvis bli utförsäkrad, S, M,V,Fp,Kd,Mp, samma bajspratare hela bunten!

  MvhME/Mats

  Gilla

  1. De här reglerna är som en geléklump. Du får inte grepp om nånting och det är meningen. Därför finns svårtolkade begrepp och djungelliknande vägar tills man är utslängd.
   Ja, Palm försöker, helt klart.
   Vi behöver många nya ord, hela tiden för att geléklumpen inte torkar ut och går att smula sönder 😉

   Gilla

 3. ”… i ett rödgrönt samarbete kommer ingen att vara försäkringslös…”

  Min uttolkning av den utsagan är nog att visst kommer det att finnas ersättning, men att den kommer att vara villkorad med arbetsläger av något slag, detta oavsett hur sjuk du råkar vara. Alla kan nämligen jobba någon timme då och då.

  Allvarligt, socialdemokratin körde igång den här hetsjakten på sjuka 2002 och kommer att slutföra vad man påbörjat. Vad som sägs på partikongresser och liknande är fullständigt irrelevant, partiledningen kör sin politik oavsett vilket, det bevisades redan 2005 på partikongressen när gräsrötter skrek i örat på Hans Karlsson angående hanteringen av odöda … flåt sjuka. Visst nickade Hans medkännande och sa att han skulle se över reglerna, men efter kongressen var det utförsäkringar som gällde och direktiv till Anna Hedborg att se över sjukförsäkringen.

  Den som sätter sina sista slantar på sossarna får nog tyvärr se sig blåst igen.

  http://www.dagensarbete.se/home/da/home.nsf/unid/927C7F487AB62121C1256C8400501A90?OpenDocument

  Gilla

  1. Anna Hedborg, också ett kapitel för sig.
   Om man inte har lärt sig nånting de sista åren, så har man lärt sig att lägga varje ord på guldvågen.

   Allt kan interpreteras så det passar och kan motbevisas. Därav växer både politikerförakt, misstro och folk som inte röstar alls.
   Vad gör ett land när det är val och ingen går dit? 😉

   Gilla

 4. Här har du en intressant analys av hur det retoriska scenariot kring avvecklingen av sjukförsäkringen har byggts upp, gissningsvis ALI:s tack för kaffet-harakiri när det stod klart att institutet skulle läggas ned:

  Klicka för att komma åt aio2007_09.pdf

  Gilla

  1. Jag har givetvis inte läst allt än. Det var bara en snabbkoll men det jag läste var under all kritik. Fy….
   Ska läsa det senare. Oj, oj, oj….

   Gilla

 5. De språkliga glidningarna är tämligen fascinerande att skåda och ett lysande exempel på hur man bygger en retorik på förhållandevis lösa grunder genom att repetera sitt budskap och sedan successivt flytta fram positionerna genom förändrade språkliga valörer allteftersom i budskapet.

  Den här lilla studien borde väl nästan anslås nånstans så att väljarna hinner läsa in sig i god tid innan valet på vad sossarna och framför allt partiets ledning beställde att levereras av AH i lagom tid efter valet -06.

  Kunde även vara kul att höra Veronikas kommentar till studien.

  Gilla

 6. […] bloggar;  Resursbloggen,  Vägen till himmelen,  Horisonten,   Martin Moberg,   Anna Wikström,  Kaktusblomman, […]

  Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: