Protesten mot sjukförsäkringsreglerna lever

Man skulle kunna tro att sjukförsäkringsfrågorna har lagts på hyllan. Det är rätt tyst i media men kampen för att få gehör fortsätter.
De ansvariga politiker väljer att tiga och vägrar att ställa upp för debatt och diskussion.

Medan sjuka och utsatta kämpar för att nå ut……

skriver Thomas Ek som har arbetat som försäkringsmäklare inom liv- och pensionsförsäkring om en regering som har överskridit sina maktbefogenheter.

Sundsvalls tidning (bl.a.) skriver om utförsäkrade som mejlbombar.

Så visst händer det saker. Frågan är om någon ansvarig i mediavärlden vågar att ta upp frågan på allvar. Alla friska som tror att de senaste fallen som togs upp i media är några få undantag kommer att vakna när de drabbas av ohälsa. Låt oss hoppas att det inte är för sent då.

För 3 år sedan gjordes en innehålls- och konsekvensanalys av diskursen kring överutnyttjande av sjukförsäkring. Rekommenderas varmt att läsa!

Resurs är värd ett besök också och där finns ännu mera länkar och informationer.

Då önskar jag alla friska människor att de aldrig råkar ut för en belastningsskada, bilolycka, arbetsplatsolycka eller så vanliga sjukdomar som reumatism, fibro, diskbråck, cancer eller psykisk ohälsa.
Tänk på att du endast får vara sjuk i 180 dagar. Klarar inte sjukvården att hjälpa dig tills dess återstår i bästa fall arbetslivsintroduktion (ALI) hos arbetsförmedlingen.

Nej, jag vet att Af inte kan bota sjukdomar men någon logik finns inte i de nya sjukförsäkringsreglerna.

14 svar

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Rosie L Zelin, Kristallina. Kristallina said: Protesten mot sjukförsäkringsreglerna lever: http://wp.me/prfAd-vY […]

  Gilla

 2. skönt att man kan arbeta i det tysta också.

  Gilla

  1. Ja, regeringen gör som barn. De gömmer huvudet under soffan och tror att ingen kan se dem.
   De får sin lön från skattebetalarna men tänker inte svara på frågor. Frågor som arbetsgivaren (folket) ställer.
   Visst är det toppen 👿

   Gilla

 3. Mitt letande efter den ”hjälp och stöd” som regeringstomtarna talar om fick mig idag att spontant besöka AF. (Försökte faktiskt ringa AF först men väntetiden i telefon uppskattades till 44 minuter…)

  Min inledningsreplik var ”Jag letar med ljus och lykta efter den hjälp och stöd som regeringen lovat oss långtidssjuka. Vad har ni att erbjuda mig?”

  Tror du arbetsförmedlaren hade någon lösning på mitt dilemma? Nej naturligtvis inte! Inte hon och inte denna regeringen!

  Det är bara bluff alltsammans! Tack för att du fortfarande kämpar och tar upp ämnet (även om jag vet alltför väl hur det kan tära på krafterna att inte bara lämna det därhän).

  (Om jag orkar kanske jag tar upp dagens äventyr och farsen på AF på min blogg någon annan dag.)

  Gilla

  1. Det var bra Ingela. Man kunde skratta över det om det inte hade varit så allvarligt. Hoppas du orkar ta upp din dag hos AF.
   Själv orkar jag egentligen inte men då och då får jag försöker ändå.

   Gilla

 4. Problemet idag är att åsiktsbildningen gentemot gemene man sker via media som kontrolleras av ett fåtal händer vilkas agenda skiljer sig i någon mån från de sjukas. Frågor som inte kommer upp i gammelmedia existerar helt enkelt inte, det är förvisso inte bara sjukförsäkringens konsekvenser som har undertryckts på samma manér genom åren.

  Som en motvikt till detta förfogar vi över Internet, ett i och för sig överlägset media som på sikt kommer att ta över, men idag alltför splittrat och diversifierat för att få ordentligt genomslag. Jag tror att jag har räknat till 20-25 grupper som säger sig företräda sjuka och något tiotal facebookgrupper med liknande inriktning och därutöver otaliga individer som kommenterar skeendena i mer eller mindre barska ordalag. Lovvärt, men påminner mycket om hur det bör kunna te sig efter ett skeppsbrott med folk som klamrar sig fast i drivveden och ropar till varandra i mörkret.

  Politik handlar idag till stor del om att köra över lagom stora grupper av individer och komma undan med det efter mandatperioderna, man räknar noga på hur olika förändringar slår på väljarunderlaget (utom då i fallet med pensionärerna som politikerna av någon obskyr anledning tycks bedöma som fullständigt dementa).

  Det bör vid det här laget stå rätt klart för åtminstone flertalet som har engagerat sig i sjukförsäkringen att politikerna ställer sig tämligen kallsinniga trots den omfattande feedback som kommer dem tillhanda i form av mail och protestlistor, detta oavsett färg på det block som för tillfället råkar spaka AB Sverige.

  Detta bör kunna tolkas som en tydlig signal om att vi behöver fundera lite över hur vår pedagogik bör formas för att nå fram. Så här såg det ut redan 2002:

  http://www.da.se/home/da/debatt.nsf/published/du_var_en_av_oss

  Ändå händer det inget. Därfor behöver vi inte bara byta block i höst, vi behöver tömma riksdagen och få in våra egna företrädare.

  Gilla

  1. Den länken var också väldigt intressant!
   Och precis den slutsatsen – vi behöver tömma riskdagen och få in våra egna företrädare – kom vi också fram till häromdagen vid frukostbordet. Det är nog den enda vägen.

   Funderar allvarligt på att sluta tänka själv. Det verkar fullständigt meningslöst att hetsa upp sig.
   Sjukförsäkringsfrågor är långt ifrån det enda problemet som finns.
   De flesta i min omgivning ser helt andra problem i deras liv som att köpa nästa pryl, boka nästa resa eller om de får ett nytt lån för att allt ska bli verklighet.

   Gilla

 5. Läser ovan kommentar och så är de ju, det som gammelmedia når ut med det är det som gäller. Bloggvärlden tystas snabbt ned, speciellt som de flesta som röstar tydligen fortfarande litar till 100% på gammelmedia och naiva politiker, hellre än de människor som varje dag skriver om sina öden, som får ta konsekvenserna av de andras röstval. (Och detta gäller såklart så många fler frågor än just sjukförsäkringen, folk röstar utan att egentligen veta vad saker och ting handlar om, eller så röstar de och säger ”det spelar ändå ingen roll”)

  Gilla

  1. …eller för att de alltid ha röstat på…. 😦

   Gilla

 6. Jag blr mer och mer uppgiven! Sverige landet helt utan civilkurage? : http://socialamedborgargardet.ning.com/profiles/blogs/sverige-landet-helt-utan
  Ja det är väl bara att konstatera

  Deras politik dödade min son
  http://socialamedborgargardet.ning.com/forum/topics/deras-politik-doedade-min-son kolla gärna in filmen på SVT-play som etik länkat till …

  Mejl jag fått från en person och mina svar …
  http://socialamedborgargardet.ning.com/forum/topics/mejl-jag-faatt-fraan-en-person

  Tyvärr, vi bor i Sverige, här sköter man sig själv och skiter fullständigt i andra. Men istället för skjuta sig själv så kan man ju i värsta fall skjuta en ansvarig istället och få tak över huvudet och mat för dagen!

  Gilla

 7. Ang. att lämna det därgän som någon nämde, tja … det kan inte jag och många andra. Inte om man önskar överleva i frihet iaf vilket är min ambition

  Gilla

  1. Mats, jag vet inte heller längre hur man ska få ut budskapen.
   Taktiken av de ansvariga politiker att hålla tyst och att tiga allt till döds verkar vara ganska effektivt.
   Mitt hopp är att det finns dagligen människor som blir sjuka eller som har en anhörig, granne, arbetskompis m.m. som drabbas.
   Själv träffar jag fortfarande folk som inte vet nånting om reglerna. Det är skrämmande.

   Gilla

 8. … an offer you can’t refuse. 😛

  Annars tyckte jag nog att den där personen som tänkte kvarta över hos CHP var inne på rätt spår. Aktioner i politikernas privata sfär lär irritera mer än tiotusen protestlistor.

  Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: