Politisk åsikt bland vänner, tolerant?

Har ruvat hela dagen på en fråga som jag inte kan släppa. Det finns ingen bättre plats än bloggen för att bli av med den.

Det började med att jag svarade på ett inlägg som Divage skrev. Det var en reaktion på mitt inlägg.

Jag lutar mig politiskt sett åt vänster medan Divage gör det åt höger. Själv skulle jag inte försöka inleda en politisk diskussion med henne för att övertyga henne att min åsikt är den bättre och jag tror inte att hon skulle göra det heller. Fast vi svarar då och då även på politiska inlägg.
Jag respektera hennes åsikt och hon min (tror jag i alla fall) och sedan är det bra.

Det finns annat där vi tänker ganska lika och ett gemensamt intresse finns dessutom. Funkar alldeles utmärkt så här i bloggvärlden.

Men hur är det irl? Kan ni tänka er vänskap med någon som har helt andra politiska åsikter än ni själva? Eller har ni vänner eller bekanta som hör till en annan politisk färg?
Folk tycks alla vara liberala nuförtiden 😉

Man kan låta bli att prata om politiska teman. Man kan helt enkelt acceptera det och ändå vara vänner. En del vill kanske inte tala om vilket parti de röstar på. En del struntar i politik helt och hållet och bryr sig inte om det.

Det var det jag undrade hela dagen.
Vi umgås med ett par som hör till den blåa sidan. Politiska diskussioner bryter ut men aldrig för att övertyga om en ideologi utan det handlar för det mesta om enstaka politiska beslut istället.

Annonser

15 responses

 1. Skulle aldrig haka upp mig över att nån vän tillhör en annan parti. Jag är öppen över mina åsikter och möjligt också att jag inte har alltid rätt och man kolliderar. Men det tillhör vårt liv att kunna vara olika och ändå kunna umgås.
  Men man ska kunna retas också :).
  Själv har jag aldrig tänkt på att man inte skulle kunna vara god vän.
  🙂

  Gilla

  1. Klart man ska kunna retas och därför….
   …. om du stödröstar på en av de små partierna röstar jag flera gånger på vänsterpartiet 😆

   Gilla

 2. jag gillar eg inte att diskutera politik, varken IRL eller på nätet, det kräver för mycket koncentration. Visst kan jag kommentera vissa frågor ibland, även IRL men det får räcka så, och oftast om jag diskuterar någon fråga IRL gör jag det med likatyckande. Jag är uppvuxen i en familj där man muttrande debatterat politik vid middagsbordet varje dag och ärligt talat tröttnade jag på det. Jag har svärföräldrar som är verksamma politiskt så när jag kan undvika diskussionerna gör jag det, för den inre fridens skull. Att försöka få någon att se mitt sätt har jag slutat med, världen är full av envisa människor som inte ser längre än näsan räcker. 😉

  Gilla

  1. Ibland går det inte alls att diskutera men vardagslivet och träff med vänner handlar oftast om helt andra saker.
   Politik kommer med i spelet när det händer något riktigt viktigt i livet som utförsäkringspolitiken…. 😉

   Gilla

 3. Jag har inga problem med att vänner har andra politiska åsikter än jag. Jag har dock en akilleshäl i form av sjukförsäkringsfrågan. En ”vän” som med glöd försvarar nuvarande sjukförsäkring och inte är beredd att ändra uppfattning efter att ha sett och blivit informerad om konsekvenserna skulle jag nog ha väldigt svårt att acceptera. Det skulle såra mig ofantligt och få mig att tappa tron på den människans empatiska förmåga.

  Gilla

  1. Jag håller med dig! Har inte mera att tillägga 😀

   Gilla

 4. Politik är en stor del av ens liv även om man inte är aktiv, men när man hittar nån vän eller blir vän med någon så tror jag inte att man frågar huruvida är man röd eller blå.
  Jag vet ofta inte vad mina vänner har för politisk linje. Sånt kanske dyker upp senare vid just när det händer något som sen kommer upp i diskussion.
  Man måtte ha väldigt radikala åsikter för att jag inte ska va vän längre.

  Gilla

  1. Vad vänner tycker om politiken vet jag men det är oftast helt andra saker man snackar om förstås.
   Hittills har jag inte hamnat i en situation där jag fick överväga om jag ska fortsätta umgås med någon pga en politisk åsikt.

   Gilla

 5. Jag har vänner från båda blocken och gör ingen skillnad på det. Med vissa går det att ha mycket givande diskussioner även om man har olika politiska åsikter. Med andra faller det sig inte lika naturligt att diskutera politk även om man kanske hör till samma politiska block.

  Gilla

  1. Ja precis. Det är en fråga av acceptans. Man kan prata om politik utan att försöka ”övertala” någon.

   Gilla

 6. Roligt att ni alla ville svara på frågan och roligt att Bokbrus också var här som skriver den enda ljudboksbloggen jag känner till!

  Gilla

 7. Folk får väl iofs tro vad dom nu råkar behaga i min bekantskapskrets, dock förbehåller jag mig rätten att dynamiskt nedgradera såna som tycker saker som aktivt skadar mig. Jag ser liksom ingen riktig vits med att försöka hålla nånsorts förment objektivitet visavi dessa personer eftersom det implicit skulle innebära att man därigenom nedvärderar sig själv och sina behov.

  Dock brukar det för det mesta lösa sig rätt smidigt om man låter de värsta stolpskotten successivt tona bort ur ens liv, lite i taget i takt med att dessa ger luft åt nya dumheter.

  Gilla

  1. Kontakterna brukar tona bort för att de gemensamma intressen och ännu värre värderingar, livsstil m.m. helt enkelt inte passar ihop.
   Eftersom jag inte tänker anpassa mig till andra och lever mitt liv som jag vill får man ta mig som jag är eller låta bli 😉

   Gilla

 8. Sverige 2010, är det ett land i förfall eller bara accepterar våra politiker situationen?

  Riksdagen består till stor del av folkvalda, som har fått folkets förtroende att förvalta våra intressen i samhället.

  Bland annat så är en av regeringens uppgifter att se till så demokrati upprätthålls i ett land som säger sig vara demokratiskt, har vi demokrati i Sverige? Eller är det en demokratisk diktatur?

  Vad menar jag med detta då? Jo våra politiker tillåter o accepterar att vår yttrandefrihet, vår tryckfrihet ständigt blir bespottad kränkt, våldförd o tillrättavisad av olika grupper i samhället, vi får inte säga vad vi tycker är fel, vi får inte skriva vad vi anser vara fel eller vad vi tycker.
  Är man av en annan åsikt än den borgerliga Alliansen, eller det smått kommunistiska röd gröna blocket så mot arbetas man av dem, genom bojkott, tigande, eller så drar man ner på antalet mandat i olika samlingar (klubbar) för inbördes beundran med det menar jag kommun o regionala fullmäktigeplatser, så helt plötsligt inser varje parti att man innehar för många platser på dem olika klubbarna för inbördes beundran, och att det är dags att avsätta dessa platser, så att på så sätt inte SD (Sverige demokraterna) kan få mandat i kommun o regions fullmäktige.
  Det är detta som våra politiker kallar demokrati, att tysta dom som har en annan åsikt än de stora partierna.
  Det är också viktigt att poängtera i Sveriges rikes grundlag står det inskrivet att landet ska b la. Byggas på demokrati, det ska finnas Yttrandefrihet, Det ska finnas Tryckfrihet, det ska finnas Religionsfrihet, alltså man skall kunna säga vad man tycker utan att peka ut en specifik grupp eller person, man ska med skrift kunna nå ut i de olika medierna med det budskap man vill utan att peka ut en specifik grupp eller person, man ska också kunna tillhöra vilken religion man vill utan att bli tillrättavisad eller påhoppad av andra olik tyckande.

  Men skall ha all rätt att tycka o säga hur man vill och anser att en fördelning av statliga finnanser eller hur man vill att detta ska prioriteras fördelas och satsas i landet.
  Det kan ju inte vara rimligt att man ska kallas invandrarfientlig bara för att man vill om prioritera pensionärers välbefinnande mer, när kostnaden som accepteras är tre gånger högre för en invandrare, än vad kostnaden som accepteras för en pensionär, kostnaderna borde vara omvända.
  Min vision om pension har alltid varit att man som pensionär ska kunna njuta de sista åren tillsammans med sina nära o kära utan att behöva fä bidrag av dessa för att kunna leva, det är väl inte därför man har betalat skatt hela sitt liv man varit arbetsför.
  Invandring behövs och är välkommen, det kan vi alla vara överens om, men det ska stå i propportion med vad samhället kan klara av rent ekonomiskt att integrera.

  Kan man inte som vänsteraktivist acceptera att många människor inte vill ha ett slutet samhälle med total statlig kontroll, eller ska alla vi som inte vill ha det så, också börja kasta sten o frukt på vänsteraktivister när dom gör sig hörda på sina torgmöten osv.
  Eller invandrare som kastar sten o frukt på SD ledamöter, ni eller era föräldrar har ju trotts allt flytt ifrån förtryck och förföljelse från sina hemländer, där man inte har dessa rättigheter inskrivna i sin grundlag, vad får då er att ta den rätten ifrån någon som inte tycker som ni gör.
  För er handlar det inte om ett fritt tyckande eller tänkande, det handlar om att ni inte respekterar att samhället inte skall anpassas efter en annan religion, när det borde vara så att en religion bör anpassas efter ett redan existerande samhälle.

  Tyvärr har våra politiker låtit detta övertramp o förtryck på våran yttrandefrihet, tryckfrihet pågå allt för länge, till och med politiker från våra granländer och ute i Europa ser detta och kommenterar detta, trotts att länder gärna inte yttrar sig om inhemsk politik i andra länder, detta sker i ett ”demokratiskt” Sverige

  Ta exempel attentatet mot en SD kandidat i fredags kväll 2010-09-10, en man med åsikter som går isär med attentatsmännen, efter som han var oliktyckande så ansåg dessa två individer att dom hade rätt till att tysta honom och dennes åsikter, Oavsätt om detta är invandrare eller vänsteraktivister, så är det ett totalt misslyckande av de styrande regeringarna dom senaste 30 åren i Sverige, att få vissa människor i samhället att förstå och respektera att detta land bygger på yttrandefrihet, tryckfrihet, religionsfrihet och demokrati, men det är ju inte så konstigt, När regeringarna själva inte lever upp till vad landet bygger på.

  Hur ska då folket kunna lita på allt som våra folkvalda på torg, Tv, Radio och all annan media står och lovar.
  Hela detta val som alla tidigare val kommer att avgöras av det parti som lyckas att ljuga och manipulera flest människor för att vinna flest antal mandat i riksdagen.

  Partier som t.ex. Frihetspartiet och SD Kämpar för att göra sig hörda men blockeras av media och etablerade partier, i ett ”demokratiskt” Sverige, det är en farlig utveckling som sker i landet, att alla inte ska ha rätt att utrycka sina åsikter.
  En gång i tiden fick den lilla o förtryckta människan nog, av att ständigt bli nertrampad av eliten, kom ihåg att det är det lilla folket som tillsammans röstar om vem som ska styra landet i framtiden.

  Jag som har skrivit detta är varken rasist eller fundamentalist, jag värnar om folkets frihet och självbestämmande Oavsätt vilken härkomst man har.

  Låt aldrig någon säga till dig att du inte kan.
  Låt aldrig någon säga till dig att du inte skall.
  Låt aldrig någon säga till dig att du måste.
  Lev alltid efter ditt sunda förnuft.
  Respektera att människor tycker olika.
  Sluta aldrig söka kunskap.
  Lev ditt liv väl.

  mvh
  Frihet365

  Gilla

 9. Hoppas att det är allt väl med dig Kristallina, och det är bara flytten som håller dig borta. Man blir ju orolig. I alla fall jag.
  Men antagligen har du så mycket roligare för dig. Det är vad jag vill tro. 🙂

  Till debatten här vill jag bara berätta att jag just träffade en vän ( vi var på föreläsning tillsammans) Och då frågade jag henne vad hon ska rösta på. Och här är svaret jag fick av henne:
  – jag ska rösta rött, min man ska rösta blått, och min 20 åriga son ska rösta pirat. 🙂

  En färgglad familj. Vi har varit vänner i mer en 20 år.

  Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: