Horisonten räcker inte till, igen…

Då var vi där igen. Min horisont räcker inte till och jag ber om ursäkt om jag förefaller totalt hjärnbefriad men jag förstår inte ett dugg.

Lyssnade på P1 idag och fick veta att det finns ”motion på recept” eller också ”fysisk aktivitet på recept”. Det ingår inte i högkostnadsskyddet men kan ge rabatter hos sjukgymnaster t.ex.
Enligt Vårdförbundet ökar antalet recept stadigt. Från 17 000 recept år 2007 till 49 000 år 2010. Jag antar att läkarna tar betalt för att skriva ut ett motionsrecept.

För att förstå det hela har jag en fråga.
Vad är skillnaden mellan läkarens råd på daglig motion, låt säga 30 minuter promenad – och – ett recept på en 30 minuters daglig promenad?
Med andra ord, jag förstår helt enkelt inte varför man behöver ett recept? Jag kan väl knappast hämta ut en promenad på apoteket? Eller styrketräning en gång i veckan eller vad det nu kan vara.
Någon som kan hjälpa mig att förstå vitsen med det här??

4 svar

 1. Vits ?

  Ingen förmodligen ur ett patientperspektiv.

  Det handlar nog mest om att kunna debitera, medicin kostar pengar och med all sannolikhet kan läkaren debitera recept gentemot fk. Genom att skapa en mojlighet att förskriva motion spar man åtminstone in medicinkostnaden och håller läkarkåren på fortsatt gott humör och potentiellt samarbetsvilliga.

  Gilla

  1. Det var en förklaring som jag kan köpa. Det ska bli spännande hur det fortsätter eller vad de kan hitta på nästa gång. Om jag anstränger min fantasi kunde jag hjälpa till med fler idéer 😉

   Gilla

   1. … vilket osökt får mig att fritt associera till denna pärla (och då Dear Doctor, tredje spåret), den ena av Stones två absolut bästa plattor (med en helt outstanding Brian Jones på solona) :

    … vart det fortsätter ? Överviktiga och rökare nekas vård förstås, blame the victim är melodin för dagen, krävs inte ens nån eftertanke för att pricka.

    Gilla

    1. Det var länge sedan och ändå känns det som igår. Det är nästan skrämmande om jag tänker efter. Det kan väl inte ha varit 1968?? 😉
     Ja, juste.
     Vi har rökare och överviktiga som man kan ge sig på. Undrar hur det kommer att gå för dem som bodde i storstäderna. Diesel, du vet, lika farligt om inte ännu värre än passiv rökare. På tysk teve kunde man höra att det är lika farligt som asbest t.ex. Aj, aj, aj…..
     Ha en trevlig helg 😀

     Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: