Åh… vad vi är goda!

Ingen har nog missat debatten om att hjälporganisationerna ser fler och fler utslagna människor som ber om hjälp. Tack vare de senaste årens politik. Försämrad a-kassa och orimliga regler hos Försäkringskassan. Fattigdomen bitar sig fast och barnen är mest utsatta. När ett barn inte blir mätt för att skolmåltiden uteblir är under all kritik.

Lyssnade mycket på radio det sista dagarna och därmed på människor som hjälper, slår sig för bröstet och mår så bra p.g.a. det.

Missförstår mig inte nu. Det är bra att hjälporganisationerna finns. Det är bra att det finns människor som hjälper ur egen ficka eller som jobbar ideellt. De behövs helt uppenbart i allt större utsträckning.

Men det jag saknade i debatten är en annan synvinkel. Hur känns det för de människorna som behöver tigga om mat t.ex.? Ska hjälporganisationer överta samhällets försäkringar? Och om det ska bli så, slipper vi betala skatt och löneavdrag för det i framtiden? Varför är det så viktigt att förnedra folk som har det svårt? Det kanske inte är meningen men jag uppfattar det oftast så. Skulle du tycker om att knacka på hos en organisation som skänker mat eller en varm kappa? Inte det?

Släkt och vänner ska tydligen hoppa in för människor som ”ramlar mellan stolarna” som betyder i klartext att de varken får pengar från Försäkringskassan, Arbetslöshetsförsäkring eller försörjningsstöd. Vad händer med folk som varken har släkt och/eller vänner. De ska…………. gå till välgörenhetsorganisationer.

Ett fantastiskt samhälle växer fram. Roffar åt dig så mycket du kan, ge en slant till en tiggare ute på gatan för att tysta ditt samvete och be till ”vad eller vem du vill” att du inte drabbas av sjukdom eller arbetslöshet.

Från välfärdsstat tillbaka till välgörenhetsstat. Fantastiskt.

4 svar

 1. Jag håller med dig. Normen i samhället har under de senaste åren sakta övergått från solidaritet till egoism. Jag skulle önska att vi kunde återupprätta solidaritet som värdeord.

  Gilla

  1. Just nu känns det som om det krävs en katastrof för att uppnå solidaritet igen. Bedrövligt.

   Gilla

 2. Jag håller naturligtvis med dig. Samtidigt kan man läsa att Reinfelt stiger i popularitet !? Svårt att ta till sig. Vad tänker människor på?

  Gilla

  1. Undrar också vad folk tänker på. Tankarna går nog inte längre än till sig själv. Sedan finns det ingenting tills det smäller i deras tillvaro och då kommer den stora chocken. Har själv sett två sjuka människor som skulle delta hos arbetsförmedlingens ALI. De var nästan paralyserade. ”Men vi, vi är ju verkligen sjuka”. Det tog rätt länge innan poletten ramlade ned.

   Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: