Unga inom äldreomsorgen

De sista veckorna kunde man läsa många negativa artiklar, insändare och en hel del på nätet om ungdomar inom äldreomsorgen.

Jag har jobbat inom äldreomsorgen och senare med de så kallade ”färdigbehandlade” människor. Vill säga, döende människor.

Folk förfärar sig över Socialdemokraternas idé att låta ungdomar jobbar 75% i äldreomsorgen som samtidigt ska utbilda sig till USK.

Det har alltid funnits elever i äldreomsorgen. Jag hade själv elever som gick bredvid när de gjorde sin praktik hos oss.
Ingen kan väl tro att det endast finns kvalificerat jobb på dessa avdelningar. Det finns massor av okvalificerat jobb. Som t.ex. tvätten, att stryka, laga kläder, duka bord, fixa frukost, prata med brukarna patienterna, sköta blommor, desinficera föremål, bädda sängar och…och…och…. Listan kan fyllas på i det oändliga.

Elever har alltid varit en bra avlastning för oss.
Det har varit roligt att se ungdomar som trivdes, som kände att det jobbet är vad de vill göra i framtiden. Som tyckte mycket om gamla människor, som livade upp de gamla med sin glada uppsyn och skratt.

Det har en annan fördel också.
Det har funnits elever som själv valde vårdlinjen och ändå stannade hemma efter bara 2 arbetsdagar. De insåg att de inte ville/kunde jobba med gamla människor och de arbetsuppgifter som förväntades av dem.
Det hände också att vi tyckte att eleven inte var lämplig för den arbetsplatsen. För det är väldigt viktigt att de rätta människor till slut jobbar där.

Ingen kommer att låta outbildade ungdomar göra kvalificerade arbetsuppgifter som många fasar för. Hur kan man tro det?

Det har alltid funnits outbildad vårdpersonal som lärde sig ”by doing” men som självfallet inte gav insulinsprutor, delade ut medicin o.s.v.

3 svar

 1. Så rätt så, som det är sagt!

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 2. Visst har du rätt. Just detta att passa för jobbet, oavsett ålder, är väldigt viktigt. Alltför ofta ser man motsatsen.
  Viktigt dock att personalen inte består av enbart vikarier. Erfarna ordinarie måste finnas närvarande. Så är tyvärr inte alltid fallet!
  Jag tror att många förfärar sig över vad sossarna än säger och företar sig !

  Gilla

  1. På nittiotalet fick endast vi som var fast anställda på avdelningen och som dessutom hade en utbildningen för att ta emot elever göra det jobbet. Vi var fyra stycken personal som hade den utbildningen.
   Det är en arbetsplats som inte bara är fysiskt krävande utan även psykiskt. Att jobba med dementa, svårt sjuka och döende människor är inte alltid det lättaste. Många ungdomar har inte sett en död människor innan. Bara det kan vara ett problem.

   Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: