Övergiven blogg

Det är alltid förvånande hur övergiven en blogg ser ut om man inte har skrivit i ett par dagar.
Ärligt talat har jag inte ens märkt att så många dagar har gått. Dessutom var det gråa dagar. Ungefär så här:

regnregn

Igår såg jag en av dessa politiska debatter på tysk teve. Där sitter ministrar och andra viktiga politiker som debatterar med varandra. Det blir en dialog!

Det händer en till två gånger i veckan och publiken får ställa frågor, tittarna också via mail eller youtube m.m.
Tänk om våra ”social”ministrar och politiker skulle kunna ställa upp för sånt. Inga möjligheter att komma undan med den vanliga mantran.

Alla var eniga om att arbetslösa (alltså friska människor) blir sjuka p.g.a. rädslor att inte får jobb igen och att ekonomin inte går ihop längre. Dessutom påpekades det att varje arbetslös människor har flera andra människor, nämligen familjen, med i bagaget som samtidigt drabbas.

Min tanke var då:
Om friska men arbetslösa blir sjuka p.g.a. ångest och stress, vad händer med sjuka som blir utsatt för ångest och stress och dessutom helt plötsligen blir arbetslösa på kuppen?

Sedan kom jag på ett förslag för alla friska som tycker att sjuka bara gnälla och att sjukskrivningsreglerna är så bra genomtänkt.
Jag har ett riktigt bra förslag för er. Skulle vilja ge er tandvärk. Värken kommer aldrig att släppa, tandläkaren kan tyvärr inte göra nåt åt saken men ni har ju ben och händer och hjärnan kvar.
Ersättningen blir 3900:- kr per månad och det räcker gott och väl. Om inte – sälj huset, släng ut barnen, avliver husdjur och hitta en lägenhet.
Det finns inga hyreslägenheter och ni får ingen heller för att ni har för låg inkomst? Mmmhhh…. det är väl inte mitt problem. Köp tält, husvagn eller nåt.
Då kan du inte ens köpa värktabletter? Värktabletter hjälper inte längre efter ett tag (säger Fk) det är lika bra att låta bli.

Ni får fortsätta att jobba i 3 månader nu och jag kommer att följa er på arbetsplatsen och fritidsaktiviteter.
Ni kan inte köra bil för att ni har tagit för många tabletter? Ju, det kan ni (säger Fk).
Ni kan inte koncentrera er på arbetsuppgifterna? Ni använder väl inte tänderna för ert jobb, alltså är det inget problem att använder hjärnan, händer eller fötter (säger Fk).
Ni kan inte äta ordentligt för att det inte går att tugga? Ju, då får ni dricka istället, herre du min skapare, det finns ju flytande, allt möjligt som man bara behöver svälja (säger Fk).
Ni kan inte sova, ni har så ont? Det förstår jag men ni får ta sömntabletter, hur mesig får man vara? (säger Fk)
Ni klarar bara 4 timmar per dag? Nej, nej, alltså det är löjligt, klarar ni 4 timmar, klarar ni väl 8 timmar. Det är väl ingen skillnad (säger Fk).
Ni kan inte var med på fritidsaktiviteter längre? Namen… då har ni ju inget socialt liv längre. Ut och roa dig! Livet är kort!

3 månader har gått, utvärdering kommer inte att ske, jag vill inte veta hur slukörda ni är.
Vad? Ni vill äntligen till tandläkaren? Nej, man kan inte göra nåt åt inflammationen längre, det sa jag väl. Fortsätt att jobba bara och gnäll inte hela tiden.

7 svar

  1. […] Horisonten har idag ett väldigt bra inlägg om hur dagens sjukförsäkring fungerar. […]

    Gilla

  2. Ibland blir man trött. Bara trött.
    Men du – blir arbetslösa sjuka av stress, endast? Nä. Även arbetslösa kan råka ut för olyckor och kroniska sjukdomar, oavsett om diagnosen kom före eller efter de blev arbetslösa.

    Gilla

    1. Jenny det var en debatt om arbetslösa på tysk tv.
      Man kom fram till att psykiska sjukdomar kommer att öka. Av alla sjuka i Tyskland har 40% psykiska problem och man fruktar att det blir fler p.g.a. den stigande arbetslösheten.

      Men annars – har du rätt 😀

      Gilla

  3. Hoppas alla empatilösa människor och alla i regeringen får en sjujäkla tandvärk. Bra skrivet. Kram från mej

    Gilla

  4. Bra skrivet på ett pedagogiskt sätt för att få folk att förstå.

    Vi lever ju nu i ett samhälle där de med jobb och bra löner ofta gillar regeringens skattesänkningar och inte visar solidaritet med oss för de tror att det inte ska drabba dem.

    Ändå borde folk vara livrädda för det är ju nu det verkligen kan drabba dem med alla varsel, nedskärningar osv.

    Kram

    Gilla

    1. Man är livrädd för att bli gammal, sjuk och arbetslös.

      Det är för många områden för att vara säker på att man själv inte hamnar där 😉

      Det blir fler och fler som drabbas. Man kan fortfarande läsa på nätet att folk är helt förkrossat för att de blev sjuka och det där gnället från de som varit sjuka länge är s-a-n-t!
      Trodde de överdriver, trodde så illa kan det inte var, trodde inte det händer när man verkligen är sjuk, trodde, trodde, trodde…..

      Det sovande folket kommer att vakna. Det är bara en tidsfråga. Tyvärr har mångas liv då redan slagits i spillror.

      Gilla

Nyfiken på dina tankar