Pigavdraget upprör!?

Man kan undra hur stort en grej som pigavdraget kan bli. Som om det inte finns viktigare politiska frågor men….

Aftonbladet skriver idag om Socialdemokrater som ”utnyttjar” avdraget själva.

Mmmhhh… är det olagligt? Är det inte de gällande skattereglerna som ger den möjligheten? Inget konstigt med det i mina ögon.

Men hur låter det om vi uttrycker det så här:
Socialdemokraterna kommer att avskaffa ett avdrag som de själva har nytta av?
Oooopssss….. 😛

8 svar

 1. I min mening är det inte något fel med det, med tanke på hur mycket jobbmöjligheter det skapat för folk som förmodligen skulle varit arbetslösa annars. Dessutom är det ju inte bara rika moderater som utnyttjar det, utan även en hel del pensionärer. Däremot finns det andra politiska beslut de borde riva upp eller ändra… som de inte tänkte lägga sig i (övervakningslagarna och försämringen i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen ex)

  Gilla

 2. Håller med om att det finns viktigare frågor att diskutera. Därför hoppas jag att oppositionen kan undvika att detta blir en för stor valfråga, framför allt eftersom de flesta människor faktiskt vill ha det kvar.

  Om man nu vill avskaffa det är det viktigt att oppositionen kan tala om vad man tjänar på det och vad man kan och vill göra med dessa pengar istället. Bästa som jag ser det vore att istället göra så det blir mer rättvist, d v s fixa skatteeffekten så att inte låginkomsttagare får en verklig kostnad på 70% av summan och höginkomsttagaren i praktiken bara behöver betala 50% för samma tjänst.

  Personligen tycker jag det är konstigt att man vill avskaffa något som mest ger sysselsättning åt kvinnor, medan man (åtminstone som jag har förstått det) vill behålla ROT-avdraget som främst sysselsätter män…

  Känns som en synnerligen korkad fråga att driva ur oppositionens synvinkel! Hoppas inte det blir en strid som kostar valsegern.

  Gilla

 3. Kan inte tänka mig att det blir en valfråga. Det är för få människor som berörs av det.
  Det är hur man än vrider och vänder det de högavlönade som utnyttjar regeln och inte pensionörer eller flerbarnsfamiljer (som utredningen visar).

  Stoppar man in dessa pengar (som det kostade) i omsorgen istället är det också kvinnor som får jobb och samtidigt t.ex. barnomsorg den tiden de jobbar.
  Blir lite mera omfattande den effekten tror jag.

  Det blir socialförsäkringsfrågor och FRA tror jag också som blir de stora valfrågor.

  Visste ni förresten att tyska författningsdomstolen har dömt ut FRA-lagen som icke författningsenligt! Yes !! 😛

  Gilla

  1. Jamensan, och Rumänien dessförinnan 🙂 Men Bodströmdirektivet (han som började…) lär ju med sannolikhet införas här med. Brevhemligheten slopad. Integritet slopad. Och snart existerar inte sjukdomar, fattiga eller arbetslösa heller. Vilket fiiiiint land Sverige är! 😉

   Gilla

   1. Visst ett ”Föregångsland” 😯

    Gilla

 4. Det där var ett spinn för att ta fokus från sjukförsäkringen, dessutom var det ganska tacksamt då borgarna säkerligen var medvetna om att delar av sossenomenklaturan utnyttjade avdraget när man valde att kasta upp kortet i luften.

  Om det funkade återstår väl att se, jag gissar att medias uppvisning kring sjukförsäkringen runt jul-nyår kan ha haft en koppling till diskussionerna om att slopa presstödet, något som regeringen backade på ganska snabbt.

  Gilla

  1. Absolut, det är solklart.
   Presstödet tänkte jag inte längre på men visst.

   Så ska vi inte glömma det kungliga bröllopet som kommer att fånga folks intresse.
   Inte så att jag förstå varför men ändå 😉

   Gilla

 5. Vasaloppet och kvalomgångarna till schlagerfestivalen, glöm inte dom, det kommer att finnas bra spår till alla idag får vi veta, ausgezeichnet – då vet vi iallafall det.

  När man börjar kolla på media lite mer kritiskt så lär man sig snabbt hur det funkar, speciellt dom här utpressningsvarianterna mot stat och annonsörer börjar bli lätta att känna igen. Därför är jag inte längre övertygad om att presstödet borde finnas, låt brackorna betala sina kampanjer ur egen ficka.

  Detta fenomen är på intet vis nytt, media har haft en olustig symbios med makten så länge jag kan minnas, presstödet var sossarnas försök att få kontrollen över opinionsbildningen (och föralldel stötta sin egen dödsmärkta A-press). Det funkade sådär, och som alla såna här bidrag har det hängt kvar.

  Medias roll som nyckel till opinionsbildning håller så sakteliga på att upphöra, det är bara att studera upplagesiffrorna, något som är oerhört glädjande är att DN rasar snabbt nu (jämfört med för några år sedan) – 7-7.5 procent på en stor upplaga innebär att bl.a. fru Kjöller snart lär börja få fundera på sin roll:

  Klicka för att komma åt dags_10_19feb.pdf

  Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: