Det eviga missförståndet

På tysk teve finns väldigt många samhällskritiska debatter och diskussioner.
Ibland är det politiker, medborgare och s.k. experter i ett ämne. Ibland endast politiker från olika partier eller som igår väldigt rika, väldigt fattiga och experter i samhällsfrågor som oftast har motsatta inställningar och idéer. Program som jag verkligen gillar och som jag skulle önska fanns här också.
Bäst av allt, de får prata klart och prata med varandra.

Igår tittade jag på ett program om den växande klyftan bland rika och fattiga i samhället.
En superrik dam, som är emot skattehöjningar, frågade efter ett tag en väldigt bra betalt herre, som gärna vill betala mera skatt, vad han hade för bil och var han bor. Meningen var att visa att även han hade ett stort hus och en dyr bil. Hon hade missat poängen som många superrika gör.
Varför tror alla rika att de fattiga inte unnar dem deras lyxliv?

Däremot är frågan berättigad om det inte är rättvist att rika ger samhället lite mera när fattiga får göra det så fort en ekonomisk kris drabbar landet. Deras skyddsnät krymper direkt medan rika inte drabbas alls och även om man höjde skatten för folk som tjänar väldigt mycket pengar skulle det inte betyder att de inte kan fortsätta med sin livsstil.

Den rådande poltiska inställningen i Sverige att ”vi som jobbar” jobbar ännu bättre om man får mera pengar i plånboken medan ”de som inte jobbar ” jagar bäst om de får mindre pengar är märklig. Sjuka blir friska, arbetslösa hittar icke existerande jobb och pensionärer får skylla sig själva att de blev för gamla.

2 svar

  1. Det låter bra att alla får prata färdigt och att problemen ses från olika vinklar. Klyftan mellan fattiga o rika trodde man ju för tjugo år sedan skulle minska med åren, men dom ökar istället. Det tycks finnas inbyggt i systemet. Alla kan/får inte ha det ”lagom”. Slavar och underklass har alltid funnits i historien. Det skulle ju annars vara ganska lätt att justera skatter osv. så att det blev mera rättvist.

    Gilla

    1. Absolut och det kommer att gå så långt tills det smäller igen. Vi har sett den utvecklingen förr. När folk inte har nånting att förlora längre kan det hända vad som helst.

      Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: