Alla pratar om det

utom politiker och journalister. Inte ens i dessa valtider har någon försökt att lyfta frågan om de försämrade socialförsäkringarna.

Visst är jobbet, skolan och ekonomin viktigt men alla som har jobb (och utan jobb förstås) kan bli sjuka. Det är, otroligt men sant, inte så att människan kan välja att bli sjuk. Nej, det händer helt enkelt och oftast händer det när man minst anar det.

Efter en tids sjukdom med en icke fungerande sjukvård står man där med mössan i handen och en enda krona kvar i plånboken. Ska man straffa sjuka som inte blir friska inom en viss tidsgräns ekonomiskt? Eller ännu värre, de som inte blir friska alls?

Gunnar Axéns svar på problemet tar jag inte på allvar. Förstår inte varför han får den frågan fortfarande. Alla vet väl svaret som han har gett oss om och om igen i 6 års tid. ”Förr var det 140 personer om dagen som blev förtidspens…. bla..bla…bla….”. Det är inte värt telefonsamtalet ens.
Hans påstående att det finns tidsbegränsningar för att vara sjukskriven i andra länder stämmer inte. Här förklarade jag redan 2009 hur det går till i Tyskland. Tidsbegränsad sjukersättning i Tyskland

Emelie Holmquist, berättade för fyra år sedan om sin mammas utförsäkring som gav stora löpsedlar. Läste hos Eaqhan att hon är tillbaka med:

Vi är 86000

Läs och sprid.
Imorgon kan du råka ut för en olycka.
Nästa vecka kan du bli sjuk i en ärftlig, kronisk eller obotlig sjukdom.

…och förresten, vad gör du om din partner blir sjuk? Då är du lika hårt drabbad. Inte bara psykiskt utan även ekonomiskt.

Innan riksdagsvalet 2010 trodde jag verkligen att nånting skulle bli bättre efter alla ”enskilda fall” som dök upp i media. Inte ens cancersjuka har fått det bättre.

Jag hör fortfarande Cristina Husmark Pehrsson, dåvarande socialförsäkringsminister som försvarade Försäkringskassan besparingar och ändrade regler med:

”Vi behöver socialförsäkringens pengar för att betala skattesänkningar”

Ulf Kristersson, Socialförsäkringsminister på regeringens sida

”Att kunna försörja sig själv är grunden för självständighet och trygghet.
Socialförsäkringarna ska därför både stötta när vi är sjuka och inte kan arbeta,
och göra vägen tillbaka så kort och framgångsrik som möjligt.”

😥

17 svar

 1. och bilden som förklarar

  /Skvitt

  Gilla

 2. Husmarkskan var förbrukad och fick gå efter att hon spelat sin roll. PM:et till Fredde var hämnden för avpolleteringenm hon hade nog väntat sig en bättre post som belöning.

  Det är gängse att man byter ansikte på en ministerpost efter att reformer med negativa förtecken har genomförts i hopp om att avleda uppmärksamheten från själva förändringen till avgående minister.

  Gilla

  1. Det var nog droppen att hon berättade vart pengarna skulle gå som togs från socialförsäkringarna.
   Var det inte så att Kristensson fick jobbet p.g.a. sitt vänliga ansikte? Herre du min skapare….

   Gilla

   1. Nä, uttalandet om vart pengarna skulle gå bekymrade nog inte den moderata ledningen nämnvärt faktiskt. Grejen är att när du har gjort en obekväm reform så byter du ansvarig minister och räknar med att åtgärden dämpar kritiken.

    Valet av Kristersson handlade nog mest om att hitta en tillräckligt kallhamrad och hal djävel till att försvara positionerna. Dessutom fanns det en underliggande rivalitet mellan Vattenskallen och Kristersson som smidigt kunde undanröjas med en utnämning.

    Gilla

    1. Ja, ok. Du har nog rätt. Snart vet vi vad vi kan vänta oss de närmaste åren. Hjälp…..

     Gilla

     1. Nu blir det 4 år av sossar som visar sina tomma fickor och rycker på axlarna och förklarar att man ingenting kan göra.

      2018 gissar jag att sd tar över 20% och sossarna runt 25%.

      Gilla

      1. Det är en enda soppa och tyvärr tror jag att du får rätt 😦

       Gilla

     2. Läs detta så ser du vilka som beställde bl.a. tidsgränserna redan i direktiven:

      http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Kommittedirektiv/versyn-av-socialforsakringarn_GSB1129/

      Gilla

      1. Vad ska man säga? Man blir bara så trött 😦

       Gilla

     3. Att tro att sossarna kommer göra nåt mer genomgripande åt sjukförsäkringen är mer än lovligt naivt. Visst blir det väl en del kosmetiska förändringar typ bortre tidsgränsen men grunden är fortfarande att få om några ska vara kvalificerade att öht ta sig in i systemet. Det stora jobbet med att knuffa ut och nolla folk är redan gjort och pengarna behövs till annat.

      Gilla

     4. Nu neutraliserar dom Eneroth genom att göra honom till gruppledare, så enkelt kommer man ifrån halvt-om-halvtlöften i opposition. Var exakt samma grej som man gjorde med Veronika Palm 2010 strax före valet när hon flyttades från sjukförsäkringsfrågorna efter att ha lovat runt och Eneroth fick ta vid.

      Gilla

     5. … och här kommer dom tomma fickorna, allt enligt prognosen:

      http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/4004137.svd

      Gilla

      1. Det pratades om inget annat idag än Magdalenas tomma bord och ladan. Ack nej, bordet var nog också borta eller hur var det nu 😉 Ja, vi får se vad som händer eller inte händer. Snart orkar man inte att vara ”upp to date” längre. Lite lugn och ro i politiken hade inte varit dumt efter så många år med Alliansen.

       Gilla

     6. När man har genomskådat växelspelet mellan blocken blir det alltför lätt att gissa vad som händer sen. Ena blocket river ner och det andra bevarar status quo, det ena blocket beställer utredningar och det andra genomför resultatet. När tillräckligt många genomskådat samarbetet kan vi möjligen nå en förändring.

      Gilla

 3. Försäkringskassan, jobben, skolan, äldreomsorgen… områden som en majoritet av folket berörs negativt av. Ändå har en majoritet av vanligt folk valt detta! Jag förstår inte hur människor tänker.
  Kristersson? Mycket obehaglig utstrålning!
  Ytterst intressant att se valresultatet ikväll! Jag känner viss oro…

  Gilla

  1. Precis. Trodde inte det var sant efter sista valet. Var bergsäker på att Alliansen inte får fortsätta men icke…
   Delar din oro…!

   Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: