Lyssnat på – Lilla stjärna

Lilla stjärna – John Ajvide Lindqist

Beskrivning på baksidan av boken:
Ett spädbarn, en liten flicka, hittas övergiven i en grop i skogen och växer upp gömd i en källare. Hon har en enastående förmåga: hon kan sjunga helt rent, och härma all musik hon hör. Men hon är sluten i sig själv och utåt uttrycker hon varken känslor eller önskningar.
Samtidigt föds en annan flicka i en alldeles vanlig familj. Hon har inga speciella förmågor, är inte enastående på något sätt. Hon är precis som alla andra – möjligen lite fulare, lite tjockare, lite konstigare. Lite mer utanför.
Det dröjer fjorton år innan de två flickorna möts. Tillsammans sätter de igång en serie händelser som leder fram till Allsång, kaos och ett annat liv.
Och de är inte längre ensamma.

Lilla stjärna är en roman om utanförskap, en uppgörelse med vuxenvärldens svek och en påminnelse om det anlag till ondska som finns hos oss alla.

Jag gillade boken. Några händelser tyckte jag var lite för mycket av masochism men samtidigt upptäckte jag att jag kan läsa våldsbeskrivningar men inte titta på en film med mycket våld.
Typiskt eller, bara man inte behöver se det…. suck.

Hur som haver är det utanförskapet som ligger till grunden för allt det hemska som händer sedan men det förklara inte allt.
Vem var spädbarnet? Varifrån kom hon, varför begravde man henne levande och varför var hon så speciell? Det får vi tyvärr inte veta.
Passar man inte in i samhällets normer om hur man ska se ut, hur man ska vara och tänker, kan det resultera i fruktansvärda konsekvenser.

Som vanligt läser John Ajvide Lindqvist själv och jag gillar skarpt att lyssna på honom.

Tänkte berätta vad jag läste på en tysk bokblogg. Där skrev en tjej/kvinna att hon hade börjat läsa ”Människohamn” men sedan slutade hon efter si så där 20 sidor för att hon tyckte att Lindqvist måste vara helknäpp, den gubben! 😉

”Människohamn” gillar jag fortfarande bäst.
”Låt den rätte komma in” är på väg till mig. Det berättade ett sms igår 😀

Fler som har skrivit om boken: Bokhora, Boktoka, En bokcirkel för alla, Marias bokliv och många andra som ni får leta upp själva 🙂

Den nya ljudboken är ”Darling Jim” Christian Mork.

11 svar

 1. Du hinner med många böcker. Vilket fick mig att räkna mina olästa böcker. de är cirka 500 stycken. Kommer ta 40-50 år innan jag har hunnit läsa de.
  Då jag bara har tillåtelse att läsa först när jag har gått till sängs samt i tvättstugan 🙂
  Hårda regler som jag har ställt själv för några år sen, då dagarna kunde rinna iväg med att jag kunde inte lägga boken jag höll med ifrån mig.
  Borde stå emot impulsen att köpa nya böcker nu.

  Gilla

  1. Jag kan ju endast läsa när jag ligger rätt. Vill säga med kuddar, rullar och liggande på rygg.
   Det går endast med pocketböcker och de kan jag läsa i högst 30 minuter men det är absolut max.
   Därefter lyssnar jag på böckerna och för att jag får lägga mig flera ggr. per dag blir det en kvart här och en kvart där.

   Förr gjorde jag precis som du gör men det är ingen mening nu längre. Är glad att jag klara läsa överhuvud taget nu.
   Fick låta bli så många hobbyn jag hade när jag blev sjuk. Läsandet är verkligen min ljusglimt nuförtiden.

   Förstår dig och det kommer hela tiden nya böcker som man gärna skulle vilja…. När du är uppe i 100 år kan du låta bli att köpa helt 😉

   Gilla

 2. Han är helknäpp men på ett rätt inspirerande sätt, det är liksom hela grejen. Jämfört med vad landet i övrigt har att erbjuda i författarväg så är Ajvide synnerligen lovande.

  Vi bör nog vara oändligt tacksamma för åtminstone ett alternativ till Marklundskans prosaiska klippdockor och Janne G:s överförträfflighet och halvtaskiga research.

  Gilla

  1. Hade aldrig någonsin trott att jag kommer att gilla en svensk författare så mycket som Lindqvist. Men det gör jag!
   Ja, det är hela grejen att han är helknäpp.
   Deckare är ingenting för mig och det är kanske så att jag är lika knäpp och vill läsa helt andra saker 😉

   Bra fråga eller? Hur knäppa är vi egentligen som gillar Lindqvist böcker? 😛

   Nu vet folk att jag vill lyssna på böcker också och får en och annan ljudbok som jag själv inte hade köpt. Mmmhhhh… vi får se hur det blir med den saken 🙂

   Gilla

   1. Hur knäppa är människor som litar på vad politiker säger i en valrörelse (och ibland till och med på det dom inte säger i en förhoppning om deras goda vilja) ? Som du ser är knäpphet ett rätt relativt begrepp när allt kommer omkring.

    Vi får se hur han (Ajvide) utvecklas, risken för idétorka är väl överhängande när man når framgång alltför fort, jag ser redan vissa teman upprepa sig och en del känns lite väl halvfärdigt.

    Men killen är klart lovande,

    Gilla

    1. Precis och de knäppa dör aldrig ut 🙂
     Har tänkt detsamma om Ajvide, låt oss hoppas att hans fantasi fortsätta producera nya, lika knäppa och underbara böcker. Jag vill det så gärna.

     Gilla

   2. Apropå knäpp och utanförskap, den här kan du ge en chans, lite samma andas barn som Paasilinna men betydligt mer skruvad. Fick den på mitt bord häromdan och har garvat så jag nu har ont i magmusklerna:

    http://www.load2hear.se/info.asp?K=&isbn=9170361584

    Gilla

    1. Den låter riktigt bra. Inledningen på beskrivningen gillar jag redan. Hamnat på önskelistan. Ska lyssna senare på det som finns på sidan.

     Gilla

 3. jobbigt att man inte får veta men hon var och så, det skulle lämna mig alldeles tokig. jag vill ju ha svar. 😀

  Gilla

  1. Jag med, å andra sidan håller det fantasin levande. Man funderar ett bra tag efteråt. Boken fastnar som superklister 😆

   Gilla

 4. Jag har inte läst något av honom ännu, men efter att ha varit på Öland i somras och sätt hans bok överallt blir jag nyfiken.

  Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: