Vem är det som ljuger?

Det pågår ett krig i Sverige. Socialförsäkringskrig!

Igår hade G. Axén (M) och C. Husmark Pehrsson (M) ett budskap till svenska folket:

Sossarna har köpt hela vår sjukskrivningsreform

Jag blir fullständigt vansinnigt på Axéns tjat om hur bra det gick, hur bra det går och hur bra det kommer att gå om jag samtidigt läser horribla exempel av konsekvenserna i verkligheten.

Jag blir fullständigt vansinnigt när sjuka människa helt plötsligen hamnar hos arbetsförmedlingen och därmed är arbetslösa fast de i själva verket är sjuka.

Jag blir fullständigt vansinnigt när jag läser om arbetslivsinriktad rehabilitering till dem som har förbrukat sina sjukpenningdagar! Vi pratar om många sjuka som inte kan rehabiliteras av sjukvården. Hur ska arbetsförmedlingen bota dem?

Jag blir fullständigt vansinnigt när jag läser att Axén påstår att sjuka som förr hade tidsbegränsad sjukersättning försattes i utanförskap med ständigt oro om den förlängas eller ej.
Vad tror han hur oroliga sjuka är idag när de tittar på hur de ”tillåtna” sjukdagar tar slut, oavsett hur de sjuka mår? Det är ren psykisk tortur om man dessutom vet att man tas ifrån sin sjukpenning, ska gå ett 3 månaders introduktionsprogram med en ersättning som inte ens täcker hyran.

Ja, idag kan man sova lugnt man vet i alla fall när man kastas ut och man vet att man förlorar både sjukpenning och andra försäkringar som är knytna till Fk.
Socialbidrag är nog det sista steget i utanförskap Gunnar Axén, tror du inte det?

Och så avsluter Axén det hela med
”På detta sätt skapar vi en trygg väg tillbaka till arbetslivet” 👿

Till sist påstår han att Socialdemokraterna accepterar nu hela deras rehabilitationskedja och ”utfasning” av den tidsbegränsade sjukersättningen.

Förresten undrar jag var har CHP tagit vägen? Det är Axén som dyker upp titt som tätt nu men Husmark lyser med frånvaro. Är det inte hon som är socialförsäkringsminister och som har ansvar för det som händer?

Hur som haver så svarade Veronika Palm på Axéns påståenden.

Moderaterna ljuger om vår politik

Hon skriver mycket om arbetslinjen och rehabilitering tillbaka i arbetslivet.
De sjuka har inget emot att få rehabilitering (vad det nu kan betyda), alla sjuka skulle helst bli friska och tjäna ordentligt med pengar igen.

Men hon säger också att de som är sjuka ska få vara sjuka så länge det behövs. Det låter väl bra.

Vad jag däremot skulle vilja veta är:

Vad exakt menas med rehabilitering av sjuka som antagligen inte heller syftar på att sjuka ska bli friska utan att ? man ska ut och arbeta trots sjukdom, vill säga – arbetsoförmåga?

Vem kommer att bedöma om man är sjuk eller ej, vill säga, om och hur mycket arbetsförmåga en sjuk männska har?
Blir det nya, humanare regler eller är det samma bedömningssätt som idag?

”Den som är sjuk får ha kvar sin sjukpenningersättning” har vi hört förr som inte var sant utan det är endast de som behöver ”omfattande” vård i hemmet eller ligger på sjukhus.

9 svar

 1. Det är en stor härva. Problemet är att friska människor vill bestämma över sjuka. Tom privat vård är sämre fick jag bittert erfara idag.

  Gilla

  1. I Tyskland gör de precis tvärtom. De har precis höjd socialbidraget och gett dem möjlighet att tjäna några slantar till.
   Här har allt blivit ett enda kaos. Ökade klyftor i samhället ger bara negativa effekter men det verkar regeringen inte veta.
   Redan de gamla romarna sa: Ge folk underhållning och bröd – så är de nöjda och ifrågasättar inte 😉
   Det stämmer faktiskt och det ger friska, aktiva människor istället för ännu sjukare och depressiva, ibland helt apatiska människor. Men, men….

   Gilla

 2. Jag orkar inte ens läsa allt skit om sjuka, arbetslösa och utanförskap längre. Mår bara illa. 😛 Kram!

  Gilla

 3. Tja, det blir väl ungefär som sist sossarna skulle göra ett ryck och få ut sjuka, oseriösa företag intygade ungefär precis vad som förväntades och inkasserade hundratals miljoner för ‘utredningarna’:

  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=1335896

  Gilla

  1. Nu är det ju ännu värre och företagen kan t.o.m. intyga att någon inte har nån arbetsförmåga. Detsamma säger en husläkare och en specialist.
   Försäkringskassan däremot tycker precis tvärtom. ”Upp och hoppa” är devisen oavsett vilka intyg du kommer med.

   Jag vill veta vad Sossarna kan tänka sig att ändra. Vill de endast ta bort den där ”bäst-före-dag” eller var det något mera?

   Mera arbetspolitiska åtgärder kan inte bota sjuka, rehabilitationer hos arbetsförmedlingen kan inte bota sjuka. Det är så enkelt som helst.

   Jag förstår inte vitsen med läkarutlåtanden, utredningar och dylikt om det inte spelar någon roll ur Fk´s sikt.

   Gilla

 4. Jag önskar att tex. Uppdrag granskning eller Kalla fakta eller Sverker tog och grävde i det här så det blev någon ordning på röran. Undrar varför de inte gör det?

  Axén är ju som ett skämt, det är faktiskt vi som betalar hans lön och då ska han faktiskt kunna besvara våra frågor och förklara sin politik på ett bra sätt.

  Jag blir rädd för politiker som Axén, de kunde lika bra sätta in Kalle Anka istället, han är ju så oinsatt och inkompetent i det han håller på med så det är skrämmande, vi borde kunna kräva mer av våra folkvalda politiker.

  Gilla

  1. Nu, när du säger det här med Kalle Anka går det upp för mig 💡
   Jag visste att han påminner mig om någon 😆

   Vad ska jag säga, jag håller med dig 😀

   Gilla

 5. Tja, sändningskoncessioner, skulle det kunna vara skälet till att granskarna är så tysta ?

  Ingen som har reflekterat ett ögonblick över att Janne Josefsson byttes ut som programledare efter inslaget med den cancersjuka kvinnan ? Han kommer inte att göra några fler inslag om sjukförsäkringen, tro mig.

  Gilla

  1. Ooops…. 😯
   Visste inte ens att han byttes ut. Man kan inte var med på alla plan, suck…

   Det förklarar tystnaden och alla mail, brev, samtal som ingen svarade på.

   Det är som …

   Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: