Hederskultur och tvångsgiftermål

Stjärnlösa nätter av Arkan Assad
handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig.
Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.

Författaren läser sin debutroman själv och jag tror att det var ett bra val. Allt känns äkta och skrivet från hjärtat.
En gripande roman som jag knappt kunde sluta att lyssna på och mina tankar är fortfarande kvar där.
Det är ett viktigt ämne att även män blir bortgifta mot sin vilja. Arkan Assad har lyckats med att ge en god inblick i hederskultur och släktband som står över allt annat.

Andra som har skrivit om ljudboken BOKBRUS

2 svar

  1. Låter spännande, tycker jag! 🙂 Tycker det annars är ett viktigt, och säkerligen svårt, ämne. Vi har ju många inflyttade från länder där släkten bestämmer din parter i Sverige idag så ökad förståelse för deras kultur är nog a och o.

    Gilla

    1. Tycker han har lyckats fantastiskt bra att visa problematiken från alla håll och inte bara ur hans synvinkel och perspektiv. Det är ännu mera komplicerat i det här fallet än att bli bortgift här i Sverige. Ett fruktansvärt dilemma för precis alla. Familjen, släkten och ”brudparet”.

      Gilla

Nyfiken på dina tankar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: