Tidsbegränsad sjukersättning i Tyskland?

Gunnar Axén, ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott skrev ett blogginlägg om sjukskrivningens tidsbegränsningar i andra länder.

Tidsbegränsningar även i andra länder

axenlista

Han påstår alltså att man får vara sjukskriven i 78 veckor under en treårsperiod i Tyskland som är helt fel.

För att förstå vad som är vad:

Krankengeld – sjukpenning
Teilweise Erwerbsminderung – delvis sjukersättning (du jobbar deltid)
Volle Erwerbsminderung – hel sjukersättning.

Tyskland har ett annat ersättningssystem och därför är det viktigt att veta:

Krankengeld (sjukpenning) beräknas efter lönen du har haft.
Erwerbsminderung (sjukersättning) beräknas som en pension och beror på hur mycket du har betalat in till din pension.

Krankengeld (sjukpennning)! får du i högst 78 veckor (1½ år) inom en 3års-period för samma sjukdom.

Skulle du insjukna i en annan sjukdom börjar en ny 3års-period för den nya sjukdomen!!

Vi pratar alltså fortfarande om sjukpenning!

Källa Krankengeld

___________________________________________________________

Om det visar sig att du bara kan jobba delvis eller inte alls.

Du får delvis sjukersättning om du kan jobba 3-6 timmar per dag. Skulle det visa sig att arbetsmarknaden inte kan erbjuda ett anpassat eller deltidsjobb kan du få permanent sjukersättning istället. Detsamma gäller om du t.ex. har svårt att ta dig till jobbet m.m. Man tar hänsyn till individens omständigheter och möjligheter.

Du får hel sjukersättning om du kan jobba mindre än 3 timmar per dag.

Sjukersättningen ges nästan alltid tidsbegränsad och omprövas sedan på nytt.
Är det osannolikt att ditt tillstånd (din sjukdom) förbättras får du den permanenta sjukersättningen utan tidsbegränsning.

Källa: Erwerbsminderungsrente

Det är alltså den tiden du har rätt till sjukpenning (typ av ersättning) som Gunnar Axén hänvisar till och inte den tiden du får vara sjukskriven. Därefter är det sjukersättning som gäller och därmed en ny beräkning av din ersätting.

I Tyskland finns ingen bortre gräns för sjukskrivningar!

Jag skrev tidigare om det HÄR

27 svar

  1. Kanonbra grävt! Tänker länka och uppmana andra att göra detsamma.

    Vi kan inte bara låta personer som Gunnar Axén och Christina Husmark Pehrsson komma undan med uppenbara lögner.

    Förresten så grävde jag lite själv också och hittade denna sida (hoppas länken visas riktigt i kommentaren) som bl a handlar om motsvarigheten till tidsbegränsad sjukersättning i Norge. Även norrmännen har med andra ord möjligheten till ”tidsbegränsad sjukersättning”.

    Detta borde ju egentligen vara en självklarhet för alla att varje välfärdsland erbjuder den möjligheten till sina sjuka invånare.

    Sverige tillhör tyvärr inte välfärdsländerna längre…

    Gilla

    1. Jag hoppas att det finns fler som kommer att gräva lite. Ska se om jag ska ta mig an Österrike lite senare också men jag har nåt annat på gång också som kräver en del tid och tänkandet.

      Tänk om man hade varit friskt och kunde sitter vid datorn en längre tid. Då hade jag grävt flera timmar per dag, jag lovar 🙂

      Gilla

  2. Ja nog är det helt otroligt vad dessa politiker vrider om faktauppgifter för att rättfärdiga sina utrensningar. Men det är bra att tillståndet om svenska välfärden sprids globalt också. Fick besök i dag tom från Malta, rakt in till inlägget som du ville skriva på tyska.

    Gilla

    1. Där ser man, vad bra.
      Jag jobbar på ett tyskt inlägg och kommer definitivt att sprida det med.
      Som jag skrev till Ingela, om jag bara hade orkat sitta vid datorn en längre tid. Det får ta den tid det tar men det kommer helt säkert.

      Gilla

  3. Bra dektektivarbete!
    Se till att stoppa det under nosen på`n…även om han inte lägger ut som kommenter så ”kanske” han är läskunnig… och alla de andra berörda. De ska inte sitta och sprida sina lögner!

    Har ibland undrat om de är så upp i sitt inrutade tänk att de inte får in något annat i skallen

    Väl-färd har fått en hel annan innebörd i ”vårt” Sverige idag…

    Har inte Hinmark varit över gränsen för att få till ett samarbete, får hoppas norrmännen är lika smarta som med EU, går sin egen väg

    Ha det så bra ni kan… Z…

    RESURS

    Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället
    (bli det ni med)

    Gilla

    1. Har faktiskt sett och hört en tysk politiker som berättade att svenskarna nu börjar rehabilitera sjuka istället för att sjukskriva dem. 😆

      Jag ska försöka sprida sanningen och översätta ”rehabilitationskedjan” så man förstår vad det innebär. Självklart berättar man det för tyska vänner, bekanta och familjen.

      Gilla

  4. Mycket bra exempel, jag lade in en länk till detta inlägg i mitt senaste blogginlägg: http://matseriksson.blogspot.com/2009/08/50-000-personer-under-ett-dygn-sade-nej.html

    MvhME/Mats

    Gilla

    1. Jag har sett det redan innan du skrev om det. Tycker jag om 😀

      Gilla

  5. […] “Horisonten” berättar idag om reglerna för sjukersättning i Tyskland. […]

    Gilla

  6. Jag minns när du skrev om det förut. Det är lätt för sådana där politiker att stirra sig blinda på statistik, utan att läsa in sig på vad det är statistiken säger egentligen. Sjukpenning och sjukersättning, och sist sjukpension är ju ganska olika grejor.

    Gilla

    1. Om man inte kan skilja mellan ”tid för att kunna få sjukpenning” med ”tid du får vara sjukskriven” ska man inte påstå saker som är felaktiga.

      Kruxet är ju att länderna har olika system i både sjukförsäkring, typ av utbetalning och vem det är som betalar ut.
      Inte med ett enda ord står det i tyska reglerna att en sjukskrivning helt enkelt upphör efter en viss tid utan det är ersättningsformen som upphör medan en annan ersättningsform tar över.

      Gilla

  7. Jättebra med denna jämförelse.

    I Tyskland är har ohälsotalet aldrig varit någon politisk fråga. Man kan undra varför svenska politiker måste hetsa och jaga sjuka hela tiden?

    Sedan ska man komma i håg att sjukvården fungerar mycket bättre i Tyskland. Ingen läkarbrist och några sjukvårdsköer har jag aldrig hört talas om.

    Jag har släktingar i Tyskland. Där är det vanligt att folk får åka på kur med jämna mellanrum på sjukkassans bekostnad, i förebyggande syfte. Visserligen har staten också börjat spara på sjukvården, men det är ändå en enorm skillnad gentemot Sverige.

    När man jämför ohälsotal mellan olika länder ska man också komma i håg att Sverige toppar statistiken vad gäller andelen förvärvsarbetande kvinnor. Hemmafruar som är sjuka syns inte i statistiken.

    Gilla

    1. Jag vågade inte skriva det Hannelore 😉
      Tysklands sjukvård är mycket bättre och om det nu finns ett skäl att Sverige har många långtidssjukskrivna (det är nog där skon klämmer) så beror det på sjukvården och ingenting annat.
      Det är där man kan förändra inte med att slänga ut sjuka ur försäkringen.

      Ja, det stämmer. Människor med kroniska sjukdomar har rätt till en kur med jämna mellanrum.
      Rehabilitationscentrum specialiserad på vissa områden finns i varje större stad och efter en operation t.ex. hamnar man först där innan man får åka hem.
      Kunde skriva mycket om det. Hela min familj bor i Tyskland och alla blir vi sjuka någon gång 😉

      Gilla

  8. Har aldrig hört talas om att sjuka slängs ut ur sjukförsäkringen i Tyskland. Sånt hände inte ens i repressiva DDR. 😉

    Nu har Gunnar Axén tydligen raderat sitt inlägg. Blev väl för pinsamt att inte kunna skilja på sjukpenning och sjukersättning i andra länder.

    Vi kanske kan hjälpas åt att informera några tyska journalister om vad som händer i Sverige. I Europa ses Sverige fortfarande som ett föregångsland. De flesta har inte en susning om på vilket omänskligt sätt det sparas pengar på trygghetssystemen.

    Gilla

  9. Står kvar, Gunnar Axéns inlägg. Trodde att det var ett nytt inlägg, men det är från förra månaden. Jag brukar inte läsa där så ofta. 😉

    Gilla

    1. Ärligt talat hade det inte förvånat mig om inlägget hade försvunnit.
      Nej, jag är ingen fan av bloggen heller 😉
      Det kommer ett inlägg på tyska snart. Kan bara skriva korta stunder i taget men det kommer.

      Gilla

  10. Det är såhär vi måste göra – vi måste själva gräva fram hur det ser ut. Politikers uppgift är att förleda oss att tro att de sitter på fakta. Och hoppas att svensken som vanligt inte protesterar.

    Skicka gärna det här till Veronica Palm, och andra inom s, v, och mp. Om vi ser till att föres oppositionen med uppgifter, eftersom vi har svårt att göra våran röst hör, så både begränsar det deras egen möjlighet att försvara en sämre sjukförsäkring, samtidigt som regeringen ställs till svars med konkreta uppgifter.

    Verkligen ett bra och enormt uppskattat arbete. Du kan vara en av de som gör skillnad för människor! Du är en hjälte!

    Gilla

    1. Hejsan C,

      trevligt att du tittar in.
      Vet inte om jag är en hjälte. Drivkraften hos mig är inte bara min egen situation utan det faktum att de rådande sjukskrivningsreglerna är de mest respektlösa och orättvisa reglerna jag nånsin har skådat.

      Jag vet att det finns stor skillnad mellan ”att ha rätt” och ”att få rätt” men att så många människor blir utsatta för ett lidande som inte borde finnas i ett land som Sverige, påminner mig om historiska händelser som vi alla fördömer hoppas jag.

      Gilla

  11. Klart intressant, tack!

    Gilla

  12. Börjar så smått förstå varför politikerna är så angelägna om att kunna spåra folks förehavanden på nätet …. 😛

    Gilla

    1. Yes, så är det. Internet är farligt på alla möjliga sätt och sammanhang.
      Det ska t.o.m. finnas hot om indragen ersättning om man skriver sanningen eller skriver nåt på nätet överhuvud taget.
      Det är nämligen ett demokratiskt land och ett land som värnar om yttrandefrihet! – sägs det 😉

      Man undrar varför så många försöker vara anonyma på nätet fast de skriver vad de tänker och tycker. Det måste väl finnas en anledning för det. Konstigt, konstigt….

      Gilla

  13. Upptäckte denna bloggpost först nu…
    Vilket jättejobb du har gjort! Mycket intressant!

    Ja, det är inte första gången i debatten som Axen och andra använder sig av fullständigt förvanskade siffror när det gäller sjukskrivningsregler och hur många som är sjukskrivna respektive förtidspensionärer. Man jämför regelbundet äpplen med päron (system som ser helt olika ut).
    Vi får ju ofta höra att Sverige har högst antal sjukskrivna och förtidspensionerade i världen – falskt,och framförallt går det inte att jämföra för systemen och förhållandena ser så olika ut.
    Har själv skrivit några poster om hur det ser ut i de övriga nordiska länderna – till exempel här;

    Fakta som avlivar myterna

    Tack än en gång för genomgången, hoppas många fler läser det här!

    Gilla

    1. Då har jag missat din bloggpost också, ska jag genast göra.
      Ja, man blir så arg på alla dessa ”felaktigheter” att man inte har något val, man måste rätta till det 😉

      Gilla

  14. […] om sjukförsäkringen; Fritt ur hjärtat, Vägen till himmelen, Horisonten, DittochDattbloggen,Min Kramp, Veronica Palm, […]

    Gilla

  15. Jonas Serneholt | Svara

    Hej.
    Jag säger som alla andra: Ett utmärkt detektivarbete.
    Till för några år sedan hade jag en nära och vardaglig kontakt med Tyskland, och även om jag inte konsumerat vård där, fick jag ändå en tydlig bild av att den tyska sjukvården var tillgänglig på ett helt annat sätt, och att man oftast bemöttes respektfullt. Rätta mig gärna om jag har fel, men är det inte så, att om man i Tyskland blir sjukskriven pga sitt arbete, sätts inte rehabiliteringsåtgärderna in mycket snabbare än här i Reinfeldtland?
    Nu kom jag inte ihåg vem som föreslog att tyska journalister borde tipsas om vad som just nu händer hos oss, men det borde ske. Tyskarna borde få veta att rehabilitering på svenska betyder att man helt enkelt bara har ett visst antal sjukförsäkringsdagar, helt oavsett om man är mycket eller lite sjuk, och att den fortsatta rehabiliteringen går ut på att man ska gå en givande kurs i att söka jobb på vår kära arbetsförmedling. Vidare innebär ju den nya svenska modellen att deltidssjukskrivna som jobbar resten av tiden också ska gå arbetsförmedlingens alltid lika givande och uppmuntrande kurser och helt enkelt slängs ut ur sjukförsäkringen. Obs! Jag hoppas att alla läsare förstår att jag var ironisk kring arbetsförmedling och liknande och att ingen tar illa vid sig. Ironi är ju ett sätt att värja sig, eftersom den nya modellen bottnar i ett så djupt intellektuellt moras att man inte vet om man ska skratta först och gråta sedan eller tvärtom. Helt klart tror jag att den tyska modellen skulle vara värd att pröva
    Problemet i Sverige är bara det, att nästan alla politiska partier, från höger till vänster i högre eller lägre grad alla nu bara kan omfamna en ideologi: arbetslinjen. Smaka på det ordet: arbetslinjen. Vilka associationer får ni? Om man kritiserar denna ”linje” får man snabbt höra att man inte vill bekämpa det så kallade utanförskapet. Ett ord till att smaka lite extra på. Utanför är man alltså om man inte arbetar heltid. Tyvärr har denna visionslösa hållning även nått mitt eget parti, nämligen Miljöpartiet. Förklaringen till att det har hänt är först och främst att sossarna anammade ”de nya” moderaternas språkbruk och började använda orden arbetslinje och utanförskap för att inte verka helt tappade bakom vagnen. I sin vilja att kompromissa med sossarna och inte vara obekväma, har MP i viss mån tagit efter detta språkbruk på riksplanet. Själv tillhör jag de gröna som är kritisk mot det, inte mot att MP vill få till stånd en rödgrön regering, men att det tyvärr har blivit en alltför sossefierad anpassning som i sin tur härrör från alliansspråket. Vi kan bara hoppas att det efter en rödgrön seger i nästa val finns mod att pröva nya grepp i sjukförsäkringsfrågan, och att vi steg för steg tar oss ur det intellektuella moraset när det gäller språkbruk och praktisk politik.
    Återigen: Ett stort tack för ett mycket bra och informativt inlägg.
    Jonas

    Gilla

    1. Jag håller helt med dig Jonas.
      Försöker följa tyska samhällsdebatter och hoppas att kunna bidra med någon kommentar t.ex. en vacker dag för att få uppmärksamhet för det som händer här.

      Om jag berättar för tyska vänner kan de knappt tro att det är sant. Har sagt det många gånger att man som frisk människor tror att alla överdriver, tyvärr.

      Gilla

  16. […] Gunnar Axéns svar på problemet tar jag inte på allvar. Förstår inte varför han får den frågan fortfarande. Alla vet väl svaret som han har gett oss om och om igen i 6 års tid. ”Förr var det 140 personer om dagen som blev förtidspens…. bla..bla…bla….”. Det är inte värt telefonsamtalet ens. Hans påstående att det finns tidsbegränsningar för att vara sjukskriven i andra länder stämmer inte. Här förklarade jag redan 2009 hur det går till i Tyskland. Tidsbegränsad sjukersättning i Tyskland […]

    Gilla

Nyfiken på dina tankar